Brzoskwiniowa pychotka
Brzoskwiniowa pychotka to przepyszne ciasto z musem brzoskwiniowym, które ucieszy każde podniebienie. Ciasto jest lekkie i delikatne, a sam przepis niezwykle prosty.
Ciasto brzoskwiniowa pychotka to wypiek uniwersalny, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję – zarówno na imprezę, jak i do popołudniowej kawy. Zamiast brzoskwiń możecie użyć także innych owoców np.: truskawek czy malin. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na ciasto z musem brzoskwiniowym, które oczaruje kazdego łasucha.
PRZEPIS NA CIASTO BRZOSKWINIOWA PYCHOTKA
Składniki
Biszkopt
- mąka – 4 łyżki
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa serowa
- ser twarogowy – 800g
- śmietana kremówka – 400ml
- cukier – 3/4 szklanki
- galaretka przeźroczysta – 2 opakowania
- woda – 500ml
Mus brzoskwiniowy
- brzoskwinie – 1 duża puszka
- galaretka brzoskwiniowa – 2 opakowania
- 0,5 l soku z brzoskwiń z puszki (jeśli będzie mniej dolać wody)
- żelatyna – 2 łyżki
Przygotowanie
- Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Gdy białka będą już puszyste, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Ubijamy do momentu aż masa będzie sztywna.
Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę 22×33 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy ok. 20 minut.
- Masa serowa
Galaretki rozpuszczamy w 500 wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodajemy ser i miksujemy. Pod koniec dodajemy przestygniętą galaretkę.
Masę serową wykładamy na przestygnięty biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
- Mus brzoskwiniowy
Galaretki brzoskwiniowe z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy w 500 ml gorącego soku brzoskwiniowego. Odstawiamy do przestygnięcia.
Brzoskwinie blendujemy na mus, następnie dodajemy je do tężejącej galaretki. Mieszamy.
Mus brzoskwiniowy wylewamy na masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż mus stężeje.