Borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie

Borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie

Borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie to super pomysł na pyszny sernik z owocami. Jest niesamowicie kremowy, delikatny a dodatek borówek, zatopionych w polewie z białej czekolady sprawia, że smakuje jeszcze lepiej!

Przepis na sernik z borówkami jest naprawdę bardzo proty i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis!

BORÓWKOWY SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE – PRZEPIS

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 100 g roztopionego masła

MASA

  • 5 jajek
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 80 g mleka w proszku

DODATKOWO

  • 200 g borówek
  • 100 g białej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  1. Ciastka zbożowe zblendować na piasek. Dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Całość przełożyć na tortownicę o średnicy 24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Twaróg w kostce zblendować. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i zmiksować do połączenia składników.

  3. Masę przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć borówki. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 35 minut.

  4. Po upieczeniu sernik wystudzić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  5. Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na sernik.
Borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie przepis
Przepis na borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie
Borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 26

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 5 =