Borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie
Borówkowy sernik na ciasteczkowym spodzie to super pomysł na pyszny sernik z owocami. Jest niesamowicie kremowy, delikatny a dodatek borówek, zatopionych w polewie z białej czekolady sprawia, że smakuje jeszcze lepiej!
Przepis na sernik z borówkami jest naprawdę bardzo proty i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis!
BORÓWKOWY SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE – PRZEPIS
SPÓD CIASTECZKOWY
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 100 g roztopionego masła
MASA
- 5 jajek
- 500 g twarogu z wiaderka
- 500 g zmielonego twarogu półtłustego
- 160 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 80 g mleka w proszku
DODATKOWO
- 200 g borówek
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Ciastka zbożowe zblendować na piasek. Dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Całość przełożyć na tortownicę o średnicy 24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Twaróg w kostce zblendować. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i zmiksować do połączenia składników.
- Masę przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć borówki. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 35 minut.
- Po upieczeniu sernik wystudzić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na sernik.