Biszkopt uniwersalny
Dobry biszkopt to podstawa każdego ciasta. Najczęściej piecze się biszkopt jasny, kakaowy lub orzechowy. W dzisiejszym wpisie mam dla was mój sprawdzony przepis na biszkopt jasny na blaszkę 24×24. Biszkopt ten znajdzie swoje zastosowanie do ciast z kremem, galaretką, dżemem czy bitą śmietaną.
BISZKOPT UNIWERSALNY – PRZEPIS
Składniki
- mąka – 160 g
- jajka – 5 sztuk (rozmiar M)
- cukier – 140 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.
2. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać po jednym żółtku. Ubijać do połączenia składników.
3. Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
4. Gotową masę przełożyć do formy 24×24 wyścieloną papierem do pieczenia.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.
Po upieczeniu i ostygnięciu pozostało już tylko biszkopt przełożyć ulubionymi dodatkami.