Biszkopt orzechowy
Przepis na puszysty, mocno orzechowy biszkopt, który możecie wykorzystać do ciast i tortów. Wychodzi niezwykle delikatny, miękki i puszysty. Podczas pieczenia zapach orzechów cudownie unosi się po całym domu. Biszkopt orzechowy można przełożyć różnymi kremami i robić różne, pyszne desery na jego podstawie. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA BISZKOPT ORZECHOWY
Składniki (na blaszkę 24×24 cm)
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 5 jajek w temp. pokojowej (rozmiar M)
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek. Następnie białka przelej do misy miksera, dodaj szczyptę soli i na wysokich obrotach ubij na puszystą pianę.
2. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier puder, łyżka po łyżce.
3. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
4. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy włoskie. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
5. Tak przygotowaną masę przełóż do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut, do tzw suchego patyczka.
Co pasuje do biszkoptu orzechowego?
- PONCZ
Nawilży ciasto i nada mu niepowtarzalnego smaku. Biszkopt orzechowy możesz nasączyć zaparzoną herbatą z cytryną, kawą, likierem lub rumem.
- KREM
Do biszkoptu orzechowego doskonale sprawdzi się krem czekoladowy, śmietankowy, kawowy, kokosowy, solony karmel.
- OWOCE, MUSY, FRUŻELINY
Mus jabłkowy, malinowy, wiśnie, dżem porzeczkowy, krem cytrynowy, mandarynkowy itp.