Biały Lion
Biały lion to ciasto, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Jest bardzo oryginalne w smaku, delikatne, lekkie, po prostu rozpływa się w ustach.
Ciasto przygotowane jest na biszkopcie, przełożone warstwą kajmaku z dodatkiem ryżu preparowanego i orzeszków ziemnych. Następnie puszysta masa śmietanowa a wierzch ciasta wykończony jest białą czekoladą. Ciasto jest obłędne! Koniecznie musicie wypróbować przepis!
PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY LION
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar M
- 150 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- szczypta soli
MASA KAJMAKOWA
- 1 puszka masy kajmakowej
- 60 g ryżu preparowanego
- 80 g słonych orzechów ziemnych
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 100 g białej czekolady
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do formy 20×30 cm i pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięty biszkopt przecinamy na dwa blaty.
- Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi. Całość wykładamy na jeden płat biszkopta.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i mascarpone ubijamy na puszystą masę. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Pozostałą masę wykładamy na biszkopt i dekorujemy startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.