Babka zebra z polewą czekoladową
Wielkanoc już nie długo, więc powoli warto rozpocząć poszukiwanie przepisów Wielkanocnego menu. Na świątecznym stole w święta Wielkanocne gromadzimy mnóstwo smakołyków, a pośród nich obowiązkowo powinna się znajdować babka Wielkanocna.
Babka zebra z polewą czekoladową to idealny wybór na tegoroczne święta! Jest przepyszna, mięciutka, delikatna a dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Przepis na jej przygotowanie jest niesamowicie prosty i zawsze wychodzi przepyszna. Zapraszam na przepis!
BABKA ZEBRA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek rozmiar L
- 400 g mąki pszennej
- 160 ml oleju
- 220 g drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo, dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.
- 400 g mąki przesypujemy do miski, odbieramy 3 łyżki i odkładamy na bok. Do miski z mąką wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy.
- Do masy jajecznej na przemian dodajemy wodę, olej i mąkę. Miksujemy do połączenia składników.
- Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia.
- Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian do formy wykładamy raz jasną, raz ciemną masę.
- Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Polewa: śmietankę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na babkę.