Babka twarogowa

Babka twarogowa

Babka twarogowa to jedno z tych ciast, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jest niesamowicie wilgotna, puszysta i wyjątkowo smaczna. Połączenie twarogu z delikatnym ciastem tworzy harmonijny smak, który sprawia, że babka jest jeszcze pyszniejsza.

Taka babka twarogowa to idealny wybór nie tylko na Wielkanoc, ale każdą inną okazję: od niedzielnej kawy po rodzinne spotkania. Przygotowanie babki twarogowej nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto skosztuje tego pysznego wypieku. Jeśli szukacie przepisu na łatwe, a jednocześnie wyjątkowe ciasto na święta – wielkanocna babka twarogowa jest świetnym wyborem!

WIELKANOCNA BABKA TWAROGOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 180 ml oleju
  • skórka + sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Czas ucierania to około 10 minut.

  2. Do utartych jajek, ciągle miksując na małych obrotach stopniowo dodawać olej, następnie ser z wiaderka oraz skórkę i sok z cytryny.

  3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesypać do masy jajecznej i miksować do połączenia składników. 

  4. Masę przelać do nałuszczonej formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut.

  5. Po upieczeniu udekorować wedle uznania. 
Babka twarogowa przepis
Przepis na babkę twarogową
Babka twarogowa

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 149

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście − sześć =