Babka twarogowa
Babka twarogowa to jedno z tych ciast, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jest niesamowicie wilgotna, puszysta i wyjątkowo smaczna. Połączenie twarogu z delikatnym ciastem tworzy harmonijny smak, który sprawia, że babka jest jeszcze pyszniejsza.
Taka babka twarogowa to idealny wybór nie tylko na Wielkanoc, ale każdą inną okazję: od niedzielnej kawy po rodzinne spotkania. Przygotowanie babki twarogowej nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto skosztuje tego pysznego wypieku. Jeśli szukacie przepisu na łatwe, a jednocześnie wyjątkowe ciasto na święta – wielkanocna babka twarogowa jest świetnym wyborem!
WIELKANOCNA BABKA TWAROGOWA – PRZEPIS
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 200 g twarogu z wiaderka
- 180 ml oleju
- skórka + sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Czas ucierania to około 10 minut.
- Do utartych jajek, ciągle miksując na małych obrotach stopniowo dodawać olej, następnie ser z wiaderka oraz skórkę i sok z cytryny.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesypać do masy jajecznej i miksować do połączenia składników.
- Masę przelać do nałuszczonej formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut.
- Po upieczeniu udekorować wedle uznania.