Sernik Babciny z 15 jaj

Sernik to pyszny deser, któremu ciężko się oprzeć! To bardzo smaczne i tradycyjne ciasto, które gości w polskiej kuchni od bardzo dawna. Przygotowywały je nasze mamy i babcie, teraz kolej na nas.

W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszny sernik z 15 jaj, który smakuje jak dawniej. Połączenie sera z wiaderka z tradycyjnym serem w kostce i budyniem daje bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Sernik jest puszysty, wilgotny i mega smaczny. Został przygotowany na podstawie starego przepisu babci z lekką modyfikacją.

Smak sernika jest nie do opisania. Polecam każdemu wypróbować ten przepisy! Z pewnością zachęci Wasze podniebienia!

Składniki

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 1 kg twarogu w kostce (półtłusty)
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 400 g cukru
  • 15 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

Przygotowanie

  1. Ser z wiaderka wymieszać z serem w kostce.

  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru, cukru pudru na gładką masę.

  3. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać ser, następnie mąkę wymieszaną ze sproszkowanym budyniem.

  4. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać masę serową z białkami.

  5. Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24×36 cm). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 70 minut grzanie góra-dół. Kolejne 20 minut piec z grzaniem od spodu.

  6. Po upływie czasu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik, przy uchylonych drzwiczkach, po to by nie opadł.

  7. Polać ulubioną polewą. U mnie była to roztopiona czekolada z kawałkami posiekanych orzechów włoskich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *