Sałatka z chipsami
Sałatka z chipsami to idealna propozycja na imprezę. Nie tylko świetnie się prezentuje na stole, ale także fantastycznie smakuje. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a swoim smakiem urzeknie nawet najbardziej wymagajace podniebienie. Koniecznie spróbujcie!
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka – ok. 500 g
- 1 marchewka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 jaja
- 1 czerwona cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek ketchupu
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 100g chipsów paprykowych prążkowanych
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 200g jogurtu naturalnego
Przygotowanie
- Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Marchewkę obrać i zagotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo.
- Cebulkę obrać i pokroić w małą kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidorki przekroić na pół.
- Marchewkę pokroić na paseczki, a jajka na ćwiartki.
- Przygotować sos: w miseczce umieścić czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez oraz jogurt i dokładnie wymieszać.
W salatatce układać warstwowo:
- marchewka
- jajka
- połowa sosu
- usmażona pierś z kurczaka
- cebulka
- ketchup
- kukurydza
- pomidorki koktajlowe
- pozostała część sosu
- chipsy
Ta sałatka jest uwielbiana w mojej rodzinie. Staramy się ją przygotowywać na większe przyjęcia i zawsze znika ze stołu jako jedna z pierwszych.