Kurczak w kokosowej panierce

Chrupiący, soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny taki jest właśnie kurczak w kokosowej panierce. To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a swoim smakiem zachwyci wszystkich domowników. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na kurczaka, to ten przepis będzie idealny.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • łyżka soku z cytryny
  • słodka czerwona papryka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na dłuższe kawałki. Przełożyć do miski dodać sok z cytryny, szczyptę papryki słodkiej oraz sól, pieprz. Pozostawić na minimum pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami.

  2. W naczyniu rozkłócić jajko i mleko. Na osobny talerz wysypać wiórki kokosowe.

  3. Każdy kawałek mięsa maczać w jajku, a następnie obtoczyć dokładnie w wiórkach.

  4. Gotowego kurczaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 10 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 minut.

  6. Podawać z ulubionym sosem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − 11 =