Ciasto Lolita

Ciasto lolita to kolejny smaczny deser zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Kruchy herbatnik z dodatkiem puszystej masy truskawkowej, przełożony dżemem porzeczkowym z dodatkiem puszystej masy śmietanowej to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto lolita bez pieczenie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem, postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto lolita, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi ciast bez pieczenia i nie tylko.

PRZEPIS NA CIASTO LOLITA BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2x 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • paczka herbatników 250 g
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 1 opakowanie płatków czekoladowych

Wykonanie

  • Blaszkę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na nim warstwę herbatników.
  • Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę (500 ml) ubijamy na puch. Ciągle ubijając, wlewamy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę.
  • Na herbatniki wykładamy gotową masę truskawkową. Wierzch masy wykładamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
  • Kiedy masa stężeje, ciasto wyciągamy z lodówki. Wierzch herbatników smarujemy dżemem porzeczkowym.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy płynną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na warstwę dżemu.
  • Wierzch ciasta dekorujemy płatkami czekoladowymi.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × trzy =