Zapiekanki na chlebie tostowym
Chrupiące i szybkie w przygotowaniu zapiekanki na chlebie tostowym to idealny pomysł na smaczną przekąskę na ciepło. Wystarczy na kromki chleba tostowego nałożyć przygotowany farsz i całość wstawić do piekarnika na kilkanaście minut.
Takie pachnące kromeczki smakują naprawdę wyśmienicie. Idealnie sprawdzą się na kolację, czy imprezową przekąskę. Aromatyczny, roztopiony ser z dodatkiem szynki, ogórka, papryki i cebuli to prawdziwy raj dla podniebienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA ZAPIEKANKI NA CHLEBIE TOSTOWYM
Składniki
- 120 g szynki
- 120 g sera żółtego
- 4 ogórki konserwowe
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 mała cebula czerwona
- 8 kromek chleba tostowego
- szczypiorek
- ketchup
Wykonanie
- Paprykę, ogórki i szynkę kroimy w drobną kosteczkę.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy chleb tostowy.
- Na każdą kromkę nakładamy porcję wymieszanych składników.
- Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 12 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe zapiekanki posypujemy szczypiorkiem i polewamy ketchupem.