Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Zapiekanki obiadowe to idealny pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużego nakładu pracy.
W tym wpisie mam dla was przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą. Składa się ona z kilku prostych składników, które każdy zapewne znajdzie w swoim domu. Zapiekanka nie tylko świetnie pachnie, ale także smakuje rewelacyjnie. Dodatkowo jest pożywna i syta.
Jeśli uwielbiacie domowe zapiekanki obiadowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą. Gwarantuje, że posmakuje nawet największym niejadkom.
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g ulubionej kiełbasy
- 1 kilogram ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g żółtego sera
- 100 g śmietany
- 3 jajka
- około 400 g pieczarek
Przygotowanie
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Następnie zalewamy wodą dodając 1 łyżkę soli. Ziemniaki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 min tak, aby nie były zbyt miękkie.
2. Pieczarki kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce masła.
3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę sera mieszamy z jajkami i śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na dnie układamy połowę ziemniaków.
5. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy na ziemniaki. Na cebulę wykładamy pieczarki.
6. Na pieczarkach rozprowadzamy przygotowany wcześniej sos serowo-śmietanowy.
7. Na sos wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Na kiełbasę kolejna warstwa ziemniaków. Wierzch posypujemy pozostałym żółtym serem.
8. Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut, grzanie góra-dół.
9. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.