Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem to świetny pomysł na smakowity i sycący obiad, który z pewnością zadowoli każdego domownika. Danie to łączy w sobie prostotę wykonania z bogactwem smaków, dzięki czemu jest idealną opcją na obiad dla całej rodziny.
Ta pyszna o prosta do zrobienia zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym nie wymaga skomplikowanych składników, wszystkie zakupicie w każdym sklepie. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, dlatego też gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I MAKARONEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 160 g makaronu
- 3 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 120 g tartej mozzarelli
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron ugorować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć cebulę i podsmażyć.
- Mięso doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros. Przełożyć na patelnię z cebulę i razem podsmażać, do zarumienienia się mięsa.
- Ogórki konserwowe oraz paprykę pokroić w kostkę.
- Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, ketchupem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, następnie mięso, paprykę, ogórki, sos a na wierzch tartą mozarellę.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, grzanie góra-dół.