Warstwowa sałatka z chrupiącymi orzeszkami
Warstwowa sałatka z chrupiącymi orzeszkami to przekąska, która idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i rewelacyjnie smakuje. Z pewnością zachwyci gości.
Przepis na sałatkę warstwową z chrupiącymi orzeszkami jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych składników. Oprócz fantastycznej prezencji charakteryzuje się także niebanalnym smakiem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować imprezowy hit, czyli sałatkę warstwową z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
WARSTWOWA SAŁATKA Z CHRUPIĄCYMI ORZESZKAMI PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 brokuł
- 5 jajek
- 160 g sera sałatkowego
- 100 g orzeszków ziemnych w panierce
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażę na odrobinie tłuszczu do zarumienienia i odstawiam do przestygnięcia.
- Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w osolonym wrzątku przez około 7 minut. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
- Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę.
- Ser sałatkowy również kroję w kosteczkę.
- Jogurt naturalny łączę z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
Składniki układam w naczyniu warstwowo:
- kurczak
- jajka
- brokuł
- sos
- ser sałatkowy
- orzeszki ziemne w panierce