Truskawkowiec Teściowej
Truskawkowiec Teściowej to bardzo delikatne i puszyste ciasto, które rozkocha Was w sobie, już po pierwszym kęsie. Jest bardzo lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnego musu truskawkowego i pysznej masy na bazie śmietanki kremówki.
Ciasto truskawkowiec teściowej to wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego gościa. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWIEC TEŚCIOWEJ
Składniki
BISZKOPT
- 1/2 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* składniki na 1 biszkopt, należy upiec dwa takie biszkopty
MASA TRUSKAWKOWA
- 300 ml wrzącej wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 g truskawek mrożonych
MASA ŚMIETANOWA
- 800 ml śmietany 30%-36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki wody
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
DODATKOWO
- 250 g marmolady
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę jajeczną przelać do blachy 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
MUS TRUSKAWKOWY
- Truskawki należy lekko rozmrozić i zblendować na mus. W gorącej wodzie rozpuścić galaretki truskawkowe, odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętej galaretki wlać mus truskawkowy, wymieszać. Tężejący mus wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Całość wstawić do lodówki.
MASA ŚMIETANOWA
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, lekko przestudzić, dodać do śmietanki, wymieszać. Połowę śmietanki przełożyć na masę truskawkową. Całość przyłożyć biszkoptem, lekko docisnąć.
GALARETKA
- Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Marmoladę rozsmarować na biszkopcie.
- Na marmoladzie rozsmarować pozostałą masę śmietanową.
- Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis ma błąd w składnikach podane jest 300 ml wody a w przygotowaniu 800 dzięki temu moja masa truskawkowa poszła w piz…
W przepisie jest wszystko dobrze 🙂 Galaretki truskawkowe, które dodajemy do musu rozpuszczamy w 300 ml wody. Galaretki truskawkowe, które idą na wierzch ciasta rozpuszczamy w 800 ml wody 🙂