Truskawkowiec Teściowej

Truskawkowiec Teściowej

Truskawkowiec Teściowej to bardzo delikatne i puszyste ciasto, które rozkocha Was w sobie, już po pierwszym kęsie. Jest bardzo lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnego musu truskawkowego i pysznej masy na bazie śmietanki kremówki.

Ciasto truskawkowiec teściowej to wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego gościa. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWIEC TEŚCIOWEJ

Składniki

BISZKOPT

  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* składniki na 1 biszkopt, należy upiec dwa takie biszkopty

MASA TRUSKAWKOWA

  • 300 ml wrzącej wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 g truskawek mrożonych

MASA ŚMIETANOWA

  • 800 ml śmietany 30%-36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru

DODATKOWO

  • 250 g marmolady
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wody

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę jajeczną przelać do blachy 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.

MUS TRUSKAWKOWY

  • Truskawki należy lekko rozmrozić i zblendować na mus. W gorącej wodzie rozpuścić galaretki truskawkowe, odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętej galaretki wlać mus truskawkowy, wymieszać. Tężejący mus wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Całość wstawić do lodówki.

MASA ŚMIETANOWA

  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, lekko przestudzić, dodać do śmietanki, wymieszać. Połowę śmietanki przełożyć na masę truskawkową. Całość przyłożyć biszkoptem, lekko docisnąć.

GALARETKA

  • Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Marmoladę rozsmarować na biszkopcie.
  • Na marmoladzie rozsmarować pozostałą masę śmietanową.
  • Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Truskawkowiec Teściowej przepis
Truskawkowiec Teściowej przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Komentarze do “Truskawkowiec Teściowej”

  1. Przepis ma błąd w składnikach podane jest 300 ml wody a w przygotowaniu 800 dzięki temu moja masa truskawkowa poszła w piz…

    1. W przepisie jest wszystko dobrze 🙂 Galaretki truskawkowe, które dodajemy do musu rozpuszczamy w 300 ml wody. Galaretki truskawkowe, które idą na wierzch ciasta rozpuszczamy w 800 ml wody 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć + 19 =