Szybkie pierożki kebabowe
Pierożki kebabowe to każdemu z nas znana i chyba przez każdego uwielbiana przekąska. Zazwyczaj pojawiająca się na domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Niestety czasem nie mamy zbyt wiele czasu, by je przygotować, chociażby ze względu na to, że musimy czekać, aż ciasto wyrośnie.
Szybkie pierożki kebabowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierożków z ciasta drożdżowego. Można je przygotować w ekspresowym tempie, a są równie smaczne, jak tradycyjna wersja. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
SZYBKIE PIEROŻKI KEBABOWE – PRZEPIS
Składniki
- 250 g fileta z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 2 garści kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 120 g żółtego sera
- 3-4 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- garść sezamu
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Paprykę, cebulę oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do miski przekładamy kurczaka oraz pozostałe składniki. Dodajemy ketchup i mieszamy.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy na kwadraty. Na każdy z nich wykładamy porcję farszu i składamy na trójkąt, zlepiając boki i formując na kształt pierożków.
- Gotowe pierożki kebabowe smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.