Szakszuka

Szakszuka – pewnie wiele z Was po raz pierwszy słyszy nazwę tego dania i zastanawia się co to jest? Szakszuka to nic innego jak danie składające się z jajek, pomidorów i przypraw. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a nawet obiad.

W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na domową szakszuke w mojej wersji. Jest to podstawowa wersja tego dania, którą możecie w dowolny sposób modyfikować i wzbogacać o ulubione składniki.

Składniki

  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka posiekanego koperku 
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Na oliwie lekko podsmaż posiekany czosnek. 
  • Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusić około  5-7 minut aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu dodajemy przypraw.
  • Na patelni wykonujemy dwa wgłębienia, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Patelnie przykrywamy pokrywką, dusimy ok 4-5 minut. 
  • Po ścięciu się jajek potrawę posypujemy posiekanym koperkiem. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − dwa =