Szakszuka
Szakszuka – pewnie wiele z Was po raz pierwszy słyszy nazwę tego dania i zastanawia się co to jest? Szakszuka to nic innego jak danie składające się z jajek, pomidorów i przypraw. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a nawet obiad.
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na domową szakszuke w mojej wersji. Jest to podstawowa wersja tego dania, którą możecie w dowolny sposób modyfikować i wzbogacać o ulubione składniki.
Składniki
- 2 pomidory
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta ostrej papryki
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Na oliwie lekko podsmaż posiekany czosnek.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusić około 5-7 minut aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu dodajemy przypraw.
- Na patelni wykonujemy dwa wgłębienia, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Patelnie przykrywamy pokrywką, dusimy ok 4-5 minut.
- Po ścięciu się jajek potrawę posypujemy posiekanym koperkiem.