Świąteczne ślimaczki z 3 składników

świąteczne ślimaczki z 3 składników

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną i ekspresową w wykonaniu przekąskę na świąteczny stół i nie tylko. Świąteczne ślimaczki, do przygotowania których potrzeba jedynie 3 składników!

Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję, że posmakują każdemu kto ich spróbuje.

ŚLIMACZKI Z 3 SKŁADNIKÓW PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wyłóż masę makową i dokładnie rozsmaruj po całej powierzchni ciasta.

2. Następnie ciasto zwiń w rulon, delikatnie dociskając. Pokrój na roladki o grubości ok. 1 cm.

3. Pokrojone kawałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz przez ok. 15 minut do zarumienienia.

ślimaczki z ciasta francuskiego
ślimaczki z masą makową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × trzy =