Świąteczne ślimaczki z 3 składników
Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną i ekspresową w wykonaniu przekąskę na świąteczny stół i nie tylko. Świąteczne ślimaczki, do przygotowania których potrzeba jedynie 3 składników!
Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję, że posmakują każdemu kto ich spróbuje.
ŚLIMACZKI Z 3 SKŁADNIKÓW PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami
- 1 żółtko do posmarowania
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wyłóż masę makową i dokładnie rozsmaruj po całej powierzchni ciasta.
2. Następnie ciasto zwiń w rulon, delikatnie dociskając. Pokrój na roladki o grubości ok. 1 cm.
3. Pokrojone kawałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz przez ok. 15 minut do zarumienienia.