Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to prosty, smaczny i aromatyczny obiad, który przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Nie ma nic lepszego niż pyszny i ciepły posiłek po powrocie do domu z pracy lub szkoły.
Jeśli lubicie dania z makaronem, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Spaghetti z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i kremowego sosu na bazie śmietany oczaruje smakiem każde podniebienie. Gwarantuję, że posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZEPIS
Składniki (na 2 porcje)
- 160 g makaronu spaghetti
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 3 garście szpinaku
- 150 ml śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- parmezan
Przygotowanie
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na łyżce oliwy.
3. Następnie dodać suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Wymieszać.
4. W kolejnym kroku dodać szpinak. Całość dusić do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
5. Następnie wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
6. Na koniec przełożyć ugotowany makaron i ponownie wymieszać, by oblepił się sosem.
7. Przed podaniem makaron można posypać tartym parmezanem.
Wygląda niezwykle apetycznie, a składniki są wprost skrojone pod moje podniebienie:D Zapewne niedługo spróbuję:)