Sernik Babciny z 15 jaj
Sernik to pyszny deser, któremu ciężko się oprzeć! To bardzo smaczne i tradycyjne ciasto, które gości w polskiej kuchni od bardzo dawna. Przygotowywały je nasze mamy i babcie, teraz kolej na nas.
W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszny sernik z 15 jaj, który smakuje jak dawniej. Połączenie sera z wiaderka z tradycyjnym serem w kostce i budyniem daje bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Sernik jest puszysty, wilgotny i mega smaczny. Został przygotowany na podstawie starego przepisu babci z lekką modyfikacją.
Smak sernika jest nie do opisania. Polecam każdemu wypróbować ten przepisy! Z pewnością zachęci Wasze podniebienia!
Składniki
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 1 kg twarogu w kostce (półtłusty)
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 400 g cukru
- 15 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Przygotowanie
- Ser z wiaderka wymieszać z serem w kostce.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego na gładką masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać ser, następnie mąkę wymieszaną ze sproszkowanym budyniem.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie przy użyciu drewnianej łyżki wymieszać masę serową z białkami.
- Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24×36 cm). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 70 minut grzanie góra-dół. Kolejne 20 minut piec z grzaniem od spodu.
- Po upływie czasu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik, przy uchylonych drzwiczkach, po to by nie opadł.
- Polać ulubioną polewą. U mnie była to roztopiona czekolada z kawałkami posiekanych orzechów włoskich.
A gdzie masło/margaryna/ew.m olej (tłuszcz)?
nie dawałam 🙂
Czy tego sera półtłustego nie trzeba mielić, tylko rozdrobnić go i wymieszać z tym z wiaderka?
Można zmielić, lub zblendować blenderem 🙂