Schab duszony w sosie pieczarkowym
Schab duszony w sosie pieczarkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad. Taki schab duszony z pieczarkami posmakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Kremowy i delikatny sos na bazie pieczarek i pora nadaje mu dodatkowego charakteru.
Przepis na schab duszony w sosie pieczarkowy nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Danie jest przepyszne i doskonale smakuje nawet odgrzane na drugi dzień. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
SCHAB DUSZONY W SOSIE PIECZARKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg schabu bez kości
- 300 g pieczarek
- 1/2 pora
- 300 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- liść laurowy
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tymianek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Schab oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron.
2. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do wyraźnego zarumienienia.
3. Na osobną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki i pora. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.
4. Podsmażone mięso przekładamy na patelnię z pieczarkami i porem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i całość zalewamy bulionem. Całość dusimy pod przykryciem przez minimum 1 godzinę na małym ogniu.
5. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do połączenia. Następnie przelewamy na patelnię z mięsem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Mieszamy do zgęstnienia sosu.
6. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.