Sałatka ze szparagami i fetą

Sałatka ze szparagami i fetą to pyszna przekąska, która idealnie sprawdza się w sezonie letnim. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla, na lekką kolację, czy lunch do pracy. Sałatka ze szparagami jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna, kolorowa i pięknie prezentuje się na stole. Na pewno zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania.
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I FETĄ – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g szparag zielonych
- 50 g mixu sałat
- 1/2 puszku kukurydzy
- 160 g sera feta
- 1 cebula czerwona
- szczypiorek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Szparagi ugotować w wodzie ze szczyptą soli, cukru oraz soku z cytryny. Czas gotowania 5 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Ser feta pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Na duży półmisek lub dwa mniejsze wyłożyć mix sałat, jajka, pomidorki koktajlowe, ser feta, cebulę, szparagi. Całość posypać kukurydzą oraz polać sosem. Udekorować szczypiorkiem.


