Sałatka z rukolą, kurczakiem i brzoskwinią

Lekka sałatka z rukolą, kurczakiem i brzoskwinią to danie, które zachwyca swoją prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. To świetna propozycja zarówno na lekki lunch, kolację czy jako przekąska na domowe imprezy.
Przepis na sałatkę z rukolą, kurczakiem i brzoskwinią jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Oprócz rukoli, kurczaka i brzoskwini w sałatce znajdziemy jeszcze ser camembert, który dodaje głębi i maślanej konsystencji oraz orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Całość okraszona prostym i przepysznym sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu.
Dlaczego warto wypróbować przepis na sałatkę z rukolą, kurczakiem i brzoskwinią?
– jest prosta i szybka w przygotowaniu
– składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym
– doskonale prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje
– idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i bez okazji
SAŁATKA Z RUKOLĄ, KURCZAKIEM I BRZOSKWINIĄ PRZEPIS
Składniki / 2 porcje
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- ok. 400 g fileta z kurczaka
- 170 g sera camembert
- 2 brzoskwinie
- 14 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- przyprawa gyros
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy do zarumienienia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Ser camembert kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
- Oliwę łączymy z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, solą oraz pieprzem tworząc sos.
- Na talerze wykładamy rukolę, kurczaka, pomidorki koktajlowe, ser camembert i brzoskwinię. Całość polewamy przygotowanym sosem.
