Sałatka z pieczonym łososiem
Prosta, a zarazem bardzo wykwintna sałatka z pieczonym łososiem to idealna propozycja na obiad, lub na kolację. Poza łososiem sałatka składa się także z jajek, ogórków konserwowych, kukurydzy, pora i sosu czosnkowego. Połączenie tych składników w jedną całość tworzy smaczną i pożywną sałatkę, która zachwyci każdego miłośnika ryb.
Sałatka z pieczonym łososiem sprawdzi się także na imprezę, lub rodzinne spotkanie. Ta sałatka jest bardzo prosta, ale niebanalna w smaku. Goście na pewno będą zachwyceni. Jeżeli w lodówce zalega Ci kawałek łososia z obiadu, to sałatka z łososiem będzie doskonałym wyborem na jego wykorzystanie.
PRZPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONYM ŁOSOSIEM
Składniki
- 250 g upieczonego wcześniej łososia
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 pora
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Upieczonego łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w półkrążki.
3. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupek i razem z ogórkiem kroimy w kostkę.
4. Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
5. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.