Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka z pieczarkami marynowanymi to propozycja idealna na kolację, obiad lub na specjalne okazje. Sałatka jest pyszna i sycąca, doskonale też prezentuje się na stole.
Sałatka w swoim składzie oprócz pieczarek marynowanych zawiera kurczaka, ser żółty, kukurydzę, pora, paprykę czerwoną oraz ogórki konserwowe. Całość uzupełnia sos na bazie jogurtu, musztardy i majonezu. Jeśli są to Wasze smaki, nie zwlekajcie i przygotujcie tą pyszną sałatkę już dziś!
SAŁATKA Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 150g żółtego sera
- 1 papryka czerwona
- 1/2 pora
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia.
2. Pieczarki marynowane i ogórki konserwowe pokroić w plasterki.
3. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę, pora w półkrążki.
4. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Majonez połączyć z jogurtem, musztardą, solą oraz pieprzem.
6. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i całość wymieszać.