Sałatka z marynowaną cebulką
Chrupiąca, kolorowa i smaczna sałatka z marynowaną cebulką, pomidorkami i rzodkiewką to wyśmienita propozycja do obiadu lub na grilla. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Świetnie pasuje do dań z grilla, mięs pieczonych, duszonych, może być też samodzielną przekąską. Jeśli składniki w tej sałatce to wasze smaki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na sałatkę z cebulką marynowaną.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MARYNOWANĄ CEBULKĄ
Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 słoik cebulki marynowanej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 pęczek rzodkiewki
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
1. Sałatę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i rwiemy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do miski.
2. Z rzodkiewek odcinamy nać i korzonki. Myjemy i kroimy w plasterki. Kukurydzę oraz cebulkę odsączamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół. Wrzucamy do miski.
3. Sałatkę polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko razem mieszamy. Sałatka jest najlepsza od razu po przygotowaniu.