Sałatka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to doskonały składnik wielu surówek i sałatek. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Dzięki niskiej kaloryczności oraz wysokiej zawartości błonnika, kapusta pekińska wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Dziś mam dla was propozycję na moją ulubioną sałatkę z kapusty pekińskiej, którą przygotowuje dość często, zarówno na kolację, jak i na domowe imprezy. Robi się ją ekspresowo, nie wymaga wielu składników i każdy się nią zachwyca! Polecam również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na sałatkę z kapustą pekińską i kurczakiem.
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 200 g ulubionej szynki w kawałku
- 1 czerwona papryka
- 15 cm pora
- 4 ogórki konserwowe
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ser, szynkę, paprykę czerwoną i ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę.
- Kapustę pekińską kroimy na cienkie paseczki.
- Pora kroimy w półplasterki.
- Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sos i mieszamy.

