Sałatka z jajkiem i burattą
Sałatka z jajkiem i burattą to super pomysł na pyszną i lekką sałatkę. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Sałatka jest niesamowicie lekka, kolorowa i pyszna. Jej smak podkreśla delikatny sos na bazie oliwy, soku z cytryny, miodu oraz ziół prowansalskich.
Ta prosta i szybka sałatka z burattą i jajkiem idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na święta Wielkanocne, rodzinne spotkania, a także imprezy przy grillu. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z BURATTĄ I JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 125 g burraty
- 4 jajka
- 1 cebula czerwona
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki.
- Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.
- Na półmisku ułożyć porwaną sałatę, jajka, cebulę pomidorki, porwaną burratę.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miodem oraz ziołami. Sałatę przed podaniem polać przygotowanym sosem.