Sałatka z czerwonej kapusty
Planujesz przyjęcie, szukasz pomysłu na kolację, czy po prostu masz ochotę na coś lekkiego? Sałatka z czerwonej kapusty sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Sałatka z czerwonej kapusty z dodatkiem kurczaka, czerwonej cebuli, kukurydzy i szczypiorku to danie, które posmakuje każdemu. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i tworzą ciekawą kompozycję smakową. Dodatkowo sałatkę przygotujemy w około 30 minut, dlatego jest to idealna opcja dla zapracowanych, lub dla osób, które nie lubią zbyt długo „przesiadywać” w kuchni.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Czerwoną kapustę szatkujemy drobno, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut.
3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, szczypiorek drobno siekamy.
5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu tworząc sos.
6. Wszystkie składniki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.