Sałatka z czerwoną kapustą
Sałatka z czerwoną kapustą – pyszna, łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu.
Pewnie wiele z Was kojarzy czerwoną kapustę jako baza do wielu smacznych surówek obiadowych. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do sałatki. Przygotowałam sałatkę z dodatkiem kurczaka, świeżego ogórka, pomidora, kukurydzy, cebulki, kapusty pekińskiej i czerwonej kapusty.
Sałatka jest bardzo smaczna, idealnie sprawdzi się na kolację, posiłek do pracy, a także przekąska na stół, kiedy organizujemy przyjęcie w swoim domu.
Przepis na sałatkę z czerwoną kapustą
Składniki
- 1/2 cebuli
- łyżeczka octu jabłkowego
- 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 2 pomidory
- ogórek
- 1/2 sztuki pekińskiej kapusty
- 1/4 czerwonej kapusty
- puszka kukurydzy
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- pieprz i sól
Wykonanie
- Kapustę pekińską i czerwoną siekamy drobno. Dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę octu. Mieszamy ręką, dokładnie ugniatając, odstawiamy do zmięknięcia.
- Kurczaka kroimy w kostkę, przeprawiamy (curry, pieprzem, solą, papryką słodką, przyprawą do gyrosa). Smażymy na patelni na łyżce oliwy.
- Cebule kroimy w cienkie paseczki.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki i wycinamy nasiona, tak by pozostał sam miąższ. Kroimy go w paski.
- Ogórka kroimy w półplastry.
- Majonez mieszany z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Sałatę i kapustę wyciskamy z nadmiaru wody.
- Wszystkie przygotowane składniki umieszczany w misce i dokładnie mieszamy.