Sałatka na ostro
Sałatka na ostro to propozycja dla osób, które lubią pikantniejsze potrawy. Smak sałatki zaostrza dodatek chili, który zawsze można pominąć jeśli jednak zdecydujecie się na łagodniejszą wersję.
Przepis na sałatkę na ostro jest prosty i nie wymaga wyszukanych składników. Większość z nich zapewne znajdziecie w swojej kuchni. Sałatka na ostro doskonale sprawdzi się na kolację, lub jako przekąska na imprezę. Polecam wypróbować!
SAŁATKA NA OSTRO PRZEPIS
Składniki
- podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 4 jajka
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- szczypta chili
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu i odstawić do ostygnięcia.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
3. Ogórki konserwowe również pokroić w kostkę.
4. Kapustę pekińską drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz szczyptą chilli.
6. Przygotowane składniki przełożyć do większej miski, dodać sos i całość wymieszać.