Sałatka muszelkowa
Sałatka muszelkowa to szybka i smaczna potrawa, która zadowoli niejednego smakosza. Jej 2 główne składniki (makaron oraz kurczak) są bardzo sycące, więc można ją przygotować nie tylko jako jedną z pyszności na imprezowy stół, ale także na kolację lub lunch do pracy czy szkoły. Sałatkę można dowolnie modyfikować, zmieniając proporcje poszczególnych składników.
PRZEPIS NA: SAŁATKA MUSZELKOWA
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 150g drobnego makaronu muszelki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 150 g sera żółtego
- 3 jajka
- 6-8 małych ogórków konserwowych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i odstawić.
2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
3. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Cebulę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i wymieszać.