Sałatka muszelkowa

sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka muszelkowa to szybka i smaczna potrawa, która zadowoli niejednego smakosza. Jej 2 główne składniki (makaron oraz kurczak) są bardzo sycące, więc można ją przygotować nie tylko jako jedną z pyszności na imprezowy stół, ale także na kolację lub lunch do pracy czy szkoły. Sałatkę można dowolnie modyfikować, zmieniając proporcje poszczególnych składników.

PRZEPIS NA: SAŁATKA MUSZELKOWA

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 150g drobnego makaronu muszelki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 6-8 małych ogórków konserwowych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i odstawić.

2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.

3. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć z zalewy.

4. Cebulę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem doprawić solą i pieprzem do smaku.

5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i wymieszać.

sałatka z kurczakiem i makaronem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 2 =