Sałatka grzybowa polana
Prosta, smaczna, nietuzinkowa. Taka właśnie jest sałatka grzybowa polana. Smakuje wyśmienicie, a dodatkowo świetnie wygląda.
Grzybowa polana to bardzo efektowna sałatka, która sprawdzi się na domowych imprezach takich jak urodziny, imieniny czy święta. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dzięki ciekawiej formie jej podania zyskujemy świetny efekt wizualny, który z pewnością zachwyci naszych gości.
Sałatka grzybowa polana na pierwszy rzut oka przypomina tort, dlatego możemy ją określić jako tort sałatkowy. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Składniki
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
- 300 g fileta z kurczaka
- 150 g sera żółtego
- 5 sztuk korniszonów
- pęczek szczypiorku
- 500 g warzyw w słoiku (groszek, marchewka, kukurydza)
- 4 jajka gotowane
Sos
- 200 ml majonezu
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
- pieprz, sól, papryka ostra
Wykonanie
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
- Na dnie tortownicy poukładać marynowane pieczarki główkami do dołu.
- Pokroić szczypiorek i sypać po pieczarkach, wypełniając luki między
pieczarkami. - Składniki na sos dokładnie wymieszać, przyprawić wedle uznania.
- Mieszankę warzywną dokładnie odcedzić, warzywa można dodatkowo odsączyć przy pomocy ręcznika papierowego. Osuszone warzywa wyłożyć i docisnąć, posmarować 1/4 sosu.
- Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić, usmażyć, ostudzić i wyłożyć do tortownicy, posmarować 1/4 sosu.
- Jajka ugotować, pokroić w kostkę, wyłożyć tworząc kolejną warstwę, posmarować 1/4 sosu.
- Ogórki pokroić w kosteczkę, wyłożyć, posmarować 1/4 sosu.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć tworząc ostatnią warstwę.
- Tortownicę zakryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie sałatkę wyciągnąć z tortownicy, odwracając formę do góry dnem. Delikatnie zdjąć obręcz tortownicy i dno.