Sałatka gajowego
Sałatka gajowego to propozycja idealna na każdą okazję. Sprawdzi się na lunch do pracy, kolację, lub jako przekąska na imprezowy stół. Sałatka gajowego smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na talerzu.
Przepis na sałatkę gajowego jest bardzo prosty i szybki. Czas potrzeby do przygotowania tego dania nie powinien zająć więcej niż 15 minut, a smakiem oczaruje każdego kto jej posmakuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!
SAŁATKA GAJOWEGO – PRZEPIS
Składniki
- 250 g pierożków tortellini z szynką prosciutto
- 10 suszonych pomidorków
- 100 g rukoli
- 100 g sera pleśniowego
- garść prażonego słonecznika
Dressing:
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorków
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Składniki na dressing połączyć ze sobą.
2. Pierożki tortellini ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
3. Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
4. Pomidorki suszone pokroić na mniejsze kawałki.
5. Na talerz wyłożyć rukolę, następnie tortellini, ser pleśniowy i suszone pomidory. Na koniec całość posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym wcześniej dressingiem.