Rybne kuleczki
Kuleczki rybne to pomysł na prostą i smaczną przekąskę dla całej rodziny. Są puszyste, mięciutkie i chrupiące. Podane z ulubionym sosem smakują wyśmienicie. Kuleczki rybne można również przygotować na obiad i podać z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki. Jeśli lubicie ryby, taka forma z pewnością przypadnie wam do gustu.
RYBNE KULECZKI PRZEPIS
Składniki
- 500 g filetów z białej ryby np. dorsza, mintaja
- 1 duże jajko
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kajzerkę namoczyć w mleku.
2. Rozmrożone filety rybne pokroić na mniejsze kawałki.
3. Filety, obraną cebulę i namoczoną bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
4. Z powstałej masy formować kulki, następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym głębokim oleju.
5. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.