Rożki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który doskonale nadaje się do przyrządzania oryginalnych dań, deserów i przekąsek. Ciasto francuskie nie jest ani słodkie ani słone, lecz neutralne w smaku, dlatego można je łączyć z czym popadnie.
Dziś mam dla was propozycję na pyszne rożki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na domową imprezę, lub na kolację. Rożki z ciasta francuskiego są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo dobre w smaku. Polecam wypróbować!
ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g sera mozzarella
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- ketchup
- sól
- pieprz
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie
1. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie masła. Następnie wrzucić pokrojone drobno pieczarki i całość dusić do momentu, aż odparuje z nich woda. Na koniec całość doprawić solą oraz pieprzem.
2. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Ciasto francuskie pokroić na kwadraciki o boku ok. 10 cm. Każdy kawałek ciasta posmarować ketchupem, posypać serem i nałożyć łyżkę pieczarek z cebulą. Skleić brzegi ciasta tworząc trójkąty i docisnąć widelcem. Wierzch lekko ponacinać nożem.
4. Rożki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, do zarumienienia.