Roladki Tatarskie
Roladki tatarskie to bardzo ciekawa i łatwa do zrobienia przekąska, która z pewnością zachwyci Waszych gości. Roladki zaserwowane na półmisku pięknie prezentują się na stole a co najważniejsze świetnie smakują, ponieważ zawsze w mgnieniu oka znikają z talerza.
Tatarskie roladki to idealna przekąska na święta Wielkanocne ale także na inne okazje, takie jak rodzinne spotkania, domowe imprezy czy wizyta przyjaciół. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, ponieważ czas ich przygotowania nie przekracza 15 minut! Zapraszam na przepis!
ROLADKI TATARSKIE – PRZEPIS
Składniki
- 10 plastrów szynki
- 4 ogórki konserwowe
- 6 marynowanych pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 2 gałązki koperku
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Pieczarki marynowane oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę.
- Cebulę czerwoną obieramy i drobno siekamy.
- Śmietankę mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem tartym, cukrem oraz sokiem z cytryny.
- Do miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy sos oraz posiekany koperek. Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
- Na środek każdego plastra szynki nakładamy porcję przygotowanego sosu i zwijamy w rulonik.
- Każdą roladkę przewiązujemy szczypiorkiem, do dekoracji.