Puszysty sernik pieczony na wodzie
Puszysty sernik to jeden z najbardziej lubianych w naszym domu deserów. Jest bardzo lekki, delikatny, niczym chmurka. Przepis na sernik jest bardzo prosty, wręcz banalny, dlatego bez obaw każdy z Was może przygotować go w swoim domu.
Sernik zawdzięcza swoją delikatność temu, że podczas pieczenia blachę kładziemy na wcześniej wstawionej do piekarnika blaszce z wodą. Dzięki temu serniczek jest lekko wilgotny i tak delikatny. Domowy sernik to idealny deser do popołudniowej kawki, na poprawę nastroju.
Przepis na puszysty sernik
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jaja
- ½ szklanki cukru
- budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki
- skórka z ½ cytryny
Wykonanie
1. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Na blachę do pieczenia wlać 2-3 szklanki wody.
2. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier.
3. Dodać żółtka, wymieszać.
4. Dodać proszek budyniowy, mąkę, skórkę z cytryny, ser, wymieszać. Całość przelać do formy wyścielonej papierem (24×24 cm).
5. Blachę z masą serową umieścić na blaszce z wodą.
6. Piec 20 minut w 160 stopniach, następnie 55 minut w 140 stopniach.
pysznie wygląda
Wygląda jak chmurka 🙂 Piękny 🙂