Puszysty sernik pieczony na wodzie

Puszysty sernik to jeden z najbardziej lubianych w naszym domu deserów. Jest bardzo lekki, delikatny, niczym chmurka. Przepis na sernik jest bardzo prosty, wręcz banalny, dlatego bez obaw każdy z Was może przygotować go w swoim domu.

Sernik zawdzięcza swoją delikatność temu, że podczas pieczenia blachę kładziemy na wcześniej wstawionej do piekarnika blaszce z wodą. Dzięki temu serniczek jest lekko wilgotny i tak delikatny. Domowy sernik to idealny deser do popołudniowej kawki, na poprawę nastroju.

Przepis na puszysty sernik

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • skórka z ½ cytryny

Wykonanie

1. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Na blachę do pieczenia wlać 2-3 szklanki wody.


2. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier.


3. Dodać żółtka, wymieszać.


4. Dodać proszek budyniowy, mąkę, skórkę z cytryny, ser, wymieszać. Całość przelać do formy wyścielonej papierem (24×24 cm).


5. Blachę z masą serową umieścić na blaszce z wodą.


6. Piec 20 minut w 160 stopniach, następnie 55 minut w 140 stopniach.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Komentarze do “Puszysty sernik pieczony na wodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + siedemnaście =