Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Soczyste pulpety zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym, podane z ulubionym makaronem. To jedno z dań, które zawsze kojarzą się z domowym obiadem. Proste składniki, nieskomplikowane przygotowanie i super smak. A do tego szybki czas przygotowania! Ten przepis na pulpety z makaronem w sosie pomidorowym sprawdzi się zarówno w zabieganym tygodniu, jak i podczas leniwego, weekendu. Zapraszam na przepis!
Składniki
PULPECIKI
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tarte
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- szczypta papryki ostrej
- mąka
SOS POMIDOROWY
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
DODATKOWO
- 150 g makaronu
- liście świeżej bazylii
Wykonanie
- Mięso doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać. Formować kuleczki i kolejno obtaczać je w mące.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć pulpeciki i podsmażyć z każdej strony na rumiano.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Na patelnię, na której smażyliśmy pulpeciki przełożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć.
- Pomidory z puszki zblendować i przelać na patelnię z czosnkiem. Wlać bulion oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody, przemieszać. Przełożyć pulpeciki, przykryć i dusić przez około 15 minut. Pod koniec dodać szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki, przemieszać.
- Dodać ugotowany makaron i delikatnie wymieszać.
- Posypać świeżą bazylią.


