Przekładaniec chałwowy
Chałwowy przekładaniec to ciasto, które u nas stało się hitem domowych imprez. Nie ma przy nim dużo pracy, nie wymaga on wielu skomplikowanych składników, a w smaku jest rewelacyjny!
Chałwowy przekładaniec to ciasto, które można przygotować bez piekarnika. Robi się je naprawdę bardzo szybko, ale tak samo szybko znika z talerzy. W naszym domu gości bardzo często i za każdym razem zbiera mnóstwo pochwał. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, na pewno nie pożałujecie, przygotowując go w swoim domu.
CHAŁWOWY PRZEKŁADANIEC – PRZEPIS
Składniki
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g chałwy
- 500 g serka mascarpone
- 500 g masy krówkowej
- 1 płaska łyżka cukru purdu
- 2 śmietan-fixy
- 120 herbatników
- 1/2 szklanki prażonych migdałów
Wykonanie
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy masę krówkową.
- Śmietan fix mieszamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy do masy, mieszamy do połączenia składników.
- Na sam koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę, całość mieszamy drewnianą łyżką.
- Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część masy, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Znów masa, herbatniki, masa i tak do wyczerpania składników.
- Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki, na całą noc.