Prosta surówka z czerwonej kapusty

Prosta surówka z czerwonej kapusty

Przed wami przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty, która doskonale pasuje do wielu dań mięsnych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mielonych, schabowego, jak również do kiełbasek z grilla. Ta uniwersalna i prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonej kapusty jest lekka, aromatyczna i pełna witamin. Jestem pewna, że wam posmakuje i będzie waszym ulubionym dodatkiem do każdego obiadu.

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY PRZEPIS

Składniki

  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Jogurt łączę z majonezem, musztardą, octem jabłkowym, solą oraz pieprzem tworząc sos.

  2. Kapustę czerwoną oczyszczam z wierzchnich liści, a następnie drobno szatkuję na mandolinie.

  3. Cebulę obieram i kroję w piórka.

  4. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.

  5. Do miski przekładam przygotowane warzywa, dodaję przygotowany sos i mieszam. Surówkę odstawiam na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.
Prosta surówka z czerwonej kapusty przepis
Surówka z czerwonej kapusty

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 5 =