Prosta surówka z czerwonej kapusty

Przed wami przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty, która doskonale pasuje do wielu dań mięsnych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mielonych, schabowego, jak również do kiełbasek z grilla. Ta uniwersalna i prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonej kapusty jest lekka, aromatyczna i pełna witamin. Jestem pewna, że wam posmakuje i będzie waszym ulubionym dodatkiem do każdego obiadu.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY PRZEPIS
Składniki
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta cukru
Przygotowanie
- Jogurt łączę z majonezem, musztardą, octem jabłkowym, solą oraz pieprzem tworząc sos.
- Kapustę czerwoną oczyszczam z wierzchnich liści, a następnie drobno szatkuję na mandolinie.
- Cebulę obieram i kroję w piórka.
- Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Do miski przekładam przygotowane warzywa, dodaję przygotowany sos i mieszam. Surówkę odstawiam na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.

