Potargane pączki

Potargane pączki

Proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu potargane pączki, które przygotujecie w mniej niż 30 minut. Idealnie sprawdzą się kiedy najdzie was ochotę na coś słodkiego lub gdy za chwilę będziecie mieć niespodziewanych gości.

Przepis na potargane pączki jest bardzo prosty i szybki. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni, dlatego nie ma co dłużej zwlekać, tylko brać się do roboty!

POTARGANE PĄCZKI PRZEPIS

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, starte jabłka, cukier i spirytus. Mieszamy, a następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  3. W dużym garnku rozgrzewamy olej.

  4. Łyżkę moczymy w oleju, a następnie nabieramy porcję ciasta i wykładamy bezpośrednio na olej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

  5. Pączki przekładamy na deskę wyścieloną papierem do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Potargane pączki przepis
Przepis na potargane pączki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 55

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − trzynaście =