Potargane pączki
Proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu potargane pączki, które przygotujecie w mniej niż 30 minut. Idealnie sprawdzą się kiedy najdzie was ochotę na coś słodkiego lub gdy za chwilę będziecie mieć niespodziewanych gości.
Przepis na potargane pączki jest bardzo prosty i szybki. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni, dlatego nie ma co dłużej zwlekać, tylko brać się do roboty!
POTARGANE PĄCZKI PRZEPIS
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, starte jabłka, cukier i ocet. Mieszamy, a następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej.
- Łyżkę moczymy w oleju, a następnie nabieramy porcję ciasta i wykładamy bezpośrednio na olej. Smażymy na rumiano z każdej strony.
- Pączki przekładamy na deskę wyścieloną papierem do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.