Pieczone pierożki kebabowe
Pierożki kebabowe to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z pysznym farszem warzywno–mięsnym. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale równie dobre są na drugi dzień. Pierożki kebabowe sprawdzą się świetnie jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, lub jako imprezowa przekąska podana np. z sosem czosnkowym. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Poniżej znajdziecie przepis, jak zrobić pyszne pierożki a’la kebab.
PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5l mleka
- 100 g masła
- 10 dag drożdży świeżych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Nadzienie:
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pierożków
Sposób przygotowania
Ciasto:
- W misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić zaczyn na około 15 minut.
- Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać jajko, sól, roztopione masło i rozczyn z drożdży.
- Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę.
Nadzienie:
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na złoty kolor.
- Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Do miski przełożyć podsmażonego kurczaka i podduszone pieczarki z cebulką. Następnie dodać pozostałe składniki na farsz: kukurydzę, starty na tarce ser żółty, ketchup, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Całość wymieszać.
Wykonanie:
- Ciasto rozwałkować i większym kubkiem wyciąć kółka. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę farszu, zalepić brzegi jak przy tradycyjnych pierogach.
- Tak przygotowane pierożki kebabowe przed pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 20-25 minut.