Pieczarki faszerowane z piekarnika
Pieczarki faszerowane z piekarnika to ciekawa propozycja na smaczną przekąskę, która zachwyci każdego miłośnika apetycznych i pomysłowych smakołyków. Tak przygotowane pieczarki fajnie prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Na imprezową przekąskę sprawdzą się idealnie.
Przepis na faszerowane pieczarki jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Jedynie co, to warto przygotować te smakołyki z większych grzybów – łatwiej będzie nałożyć do nich farsz. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zwykle zachęcam do zrobienia!
PIECZARKI FASZEROWANE Z PIEKARNIKA PRZEPIS
Składniki
- 10 większych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- 50 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Z pieczarek wydrążyć nóżki i drobno je posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobna kosteczkę.
2. Patelnię rozgrzać, dodać łyżkę masła i wrzucić posiekane kawałki pieczarek wraz z cebulą. Całość doprawić solą oraz pieprzem i smażyć do miękkości.
3. Następnie zawartość patelni przełożyć do miski, dodać jajko oraz starty na tarce ser żółty. Wymieszać.
4. Farszem napełnić kapelusze pieczarek i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 30 minut.
6. Pieczarki faszerowane podawać z ulubionymi sosami oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.