Pasztet z jajkiem w środku
Pasztet z jajkiem w środku to pyszna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje! Z pewnością zachwyci rodzinę i gości.
Ten domowy pasztet jest lekki bo z drobiu, ma jedwabistą konsystencję oraz wyrazisty smak dzięki wątróbce i aromatycznym ziołom. W środku ukrywają się jajka ugotowane na twardo, które dodają całości charakteru i wyjątkowego smaku. Polecam wypróbować przepis i samemu przekonać się jak rewelacyjnie smakuje.
PASZTET Z JAJKIEM W ŚRODKU PRZEPIS
Składniki / 2 foremki
Wywar
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- zielone liście z pora
Dodatkowo
- 2 jajka surowe
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 bułka kajzerka
- 2 cebule
- 50 g masła
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- maggi
Przygotowanie
WYWAR:
- Udka z kurczaka oczyszczamy ze skóry. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do przykrycia i zagotowujemy. Kiedy na wywarze pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką. Ogień zmniejszamy na minimum.
- Cebulę obieramy i opalamy na ogniu, lub na suchej patelni aż zbrązowieje. Marchew obieramy, z pora odcinamy zielone liście. Te oraz pozostałe składniki takie jak posiekana pietruszka, ziele angielskie oraz liść laurowy przekładamy do gotującego się mięsa.
- Całość gotujemy przez ok. 2 godziny bez przykrycia. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi. Po ugotowaniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
PASZTET:
- Bułkę kajzerkę zalewamy wywarem i odstawiamy na kilka minut do namoczenia.
- Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy wątróbkę i całość dusimy przez około 10 minut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Z wywaru wyjmujemy mięso, marchew i pietruszkę. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę wraz z kajzerką, marchewką, pietruszką i usmażoną wątróbką.
- Białka z dwóch jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do zmielonego mięsa i całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Następnie do mięsnej masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy do połączenia.
- Foremki aluminiowe smarujemy tłuszczem i umieszczamy w nich warstwę pasztetu. Następnie układamy na nim ugotowane jajka, po trzy na foremkę. Całość przykrywamy pozostałym pasztetem.
- Foremki z zawartością wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
Fajna propozycja na Wielkanoc:)