Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim to jedna z szybszych przekąsek, które można przygotować na ostatnią chwilę gdy goście już do nas jadą. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i na pewno zachwycą niejedno podniebienie. Parówki w cieście francuskim to również świetna przekąska na kolację, gdy nie mamy pomysłu na szybki i smaczny posiłek. Jeśli macie w domu parówki i ciasto francuskie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 15 minut | Liczba porcji: 12 sztuk
Składniki
- 12 dobrej jakości parówek
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g sera żółtego
- kilka łyżek ketchupu
- jajko do posmarowania
- suszone oregano do posypania
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i przecinamy na pół, wzdłuż dłuższego boku.
2. Następnie każdy kawałek dzielimy na równe prostokąty.
3. Kawałki ciasta smarujemy ketchupem, posypujemy startym na tarce serem (trochę zostawiamy na poźniej do posypania wierzchu) i kładziemy parówkę tak, by lekko wystawała za ciasto. Ciasto zawijamy i sklejamy.
4. Zawinięte parówki w cieście przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
5. Każdą z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pozostałym serem i suszonym oregano.
6. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut do zarumienienia.
7. Gotową przekąskę podajemy z ulubionym sosem.