Pancakes z owocami
Leniwe weekendowe poranki to idealny czas na smaczne i sycące śniadanie. Pancakes, inaczej puszyste naleśniki będą idealnym wyborem! Są bardzo szybkie w przygotowaniu i smakują rewelacyjnie! Szczególnie z dodatkiem ulubionych owoców.
Te cudownie smakujące placuszki będą idealnym wyborem na śniadaniową ucztę, a także miła niespodzianka dla ukochanej osoby. Bo kto nie ucieszyłby się z pancakes z owocami podanych do łóżka?
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 ml mleka
- 3-4 łyżki mąki
Nadzienie
- 1/2 szklanki mrożonych owoców leśnym
- 2-3 łyżeczki ulubionej marmolady
Wykonanie
- Mrożone owoce umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do momentu aż się rozmrożą, następnie dodajemy marmoladę. Zdejmujemy z gazu i dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciagle ubijając dodajemy po łyżce cukru.
- Do kubeczka dodajemy mleko, mąkę, żółtka, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, tak by powstało gęste ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.
- Delikatnie mieszamy białka z ciastem.
- Patelnie pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy na niej po łyżce ciasta. Smażymy pod przykryciem 2-3 minuty.
- Na placku umieszczamy po łyżeczce owoców (staramy się nie dawać soku – nakładamy same owoce). Przykrywamy łyżeczką ciasta. Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem – tak by ciasto się ścięło.
- Placki przewracamy i smażymy po przykryciem aż się zarumienią.
- Pozostałym nadzieniem i sokiem zdobimy placki na talerzu.