Pączki serowe
Delikatne, puszyste i bardzo łatwe w przygotowaniu pączki serowe. Świetnie się sprawdzą, kiedy mamy ochotę na małe co nieco lub w przypadku niezapowiedzianych gości. Pączki serowe można przygotować w zaledwie 20 minut. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz zaraz po połączeniu składników możemy brać się za smażenie.
Do przygotowania pączków serowych potrzeba nam kilku prostych składników. Większość z nich z pewnością posiadacie w swojej lodówce, a pozostałe zakupicie w każdym sklepie.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne pączki serowe. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was.
PRZEPIS NA PĄCZKI SEROWE
Składniki
- 100 g gęstej śmietany 12%
- 250 g twarogu
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 cukier wanilinowy
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie
- Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę oraz sodę, również mieszamy. Powstałą masę wykładamy na posypaną mąką stolnice i wyrabiamy ciasto.
- Z powstałego ciasta odrywamy po kawałku i za pomocą dłoni formujemy kulki. Ciasto może być nieco lepiące, dlatego przed formowaniem należy oprószyć ręce mąką, bądź natłuścić olejem.
- Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy do 180 stopni.
- Pączki serowe wykładamy na rozgrzany olej partiami i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe pączki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie posypujemy je cukrem pudrem.