Oponki z sera z wiaderka
Oponki z sera z wiaderka to świetna przekąska na tłusty czwartek i nie tylko. Rewelacyjnie smakują, są puszyste i mięciutkie. Przepis na oponki z sera z wiaderka jest bardzo prosty, dlatego przygotuje go nawet osoba, która rzadko zagląda do kuchni. Polecam również wypróbować nasz przepis na tradycyjne pączki, które smakują lepiej niż niejednej cukierni.
OPONKI Z SERA Z WIADERKA PRZEPIS
Składniki
- 250 g sera twarogowego z wiaderka
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Do miski przesiewamy mąkę i dodać ser, cukry, żółtka, śmietanę, sodę oraz ocet. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
2. Wyrobione ciasto przekłądamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.
3. W cieście wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku, mniejsze otwory, za pomocą kieliszka.
4. Przygotowane oponki wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
5. Następnie osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.